Ontspannen, jezelf tot rust brengen...de dagelijkse zorgen loslaten...in een drukke maatschappij als de onze is dit niet altijd gemakkelijk.
Voel je je alleen en weet je met je emoties geen blijf?
Of heb je juist een drukke job, een gezin, familiebanden om te onderhouden, hobby's en een druk sociaal leven? Heb je het gevoel dat iedereen zijn eisen stelt en een stukje van jouw energie wegneemt?
Het feit is, je geraakt in stress modus, je lichaam komt niet meer tot rust ! Jouw lichaam reageert alsof er overal gevaar dreigt…. Het stresshormoon is heer en meester met alle gevolgen van dien! Er ontstaan allerlei lichamelijke kwalen en ongemakken die tenslotte tot ziekte kunnen leiden.
Tijdens een relaxatiesessie/stress-coaching praten we over de mogelijke stressfactoren in je leven en zoeken we naar mogelijke handgrepen.
Wat is stress en wat is relaxatie?
Wat doet stress in je lichaam?
Welke soorten stress zijn er?
Wat zijn jouw stressfactoren?
Allerhande tips, meditaties en oefeningen om te ontspannen.
Bij elke sessie worden ook allerhande aardende en relaxerende oefeningen aangeleerd en maak ik gebruik van meditatie en visualisatie.
Je kan ook kiezen voor een korte relaxatiesessie van 30 minuten met enkel oefeningen.
Hoe ontstaat stress????
Wanneer de belasting hoger is dan de balans om het te verwerken, dan ontstaat werkdruk of druk in het algemeen! Wanneer de druk blijvend aanhoud en tenslotte onhoudbaar wordt, dan spreekt men over langdurige stress of zelfs burn-out, met alle gevolgen van dien!
Stress is in feite een snelle aanpassing van ons lichaam aan bedreigingen van buitenaf. In de oertijd was dit de vooral de mogelijke aanval van wilde dieren maar in onze huidige maatschappij zijn stressfactoren alom tegenwoordig!
Stress is voor iedereen anders en hoe het wordt ervaren, hangt sterk af van allerlei persoonlijke omstandigheden.
Het stress systeem wordt volledig gestuurd vanuit de hersenen en is steeds een reactie op gevaar. Gevaar gaat altijd gepaard met angst! In ons oudste brein bevindt zich het limbisch systeem (verzameling van hersenstructuren) dat alle emoties en herinneringen regelt. Het belangrijkste stukje daarin is de amygdala. Die de informatie vergelijkt met vroegere ervaringen en beslist of er al dan niet gevaar dreigt.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Wanneer we stress ervaren, maakt ons lichaam adrenaline aan in het bijniermerg. Adrenaline is het zogenaamde vluchthormoon: ons lichaam voert actie en maakt net dezelfde veranderingen door alsof we ons in een levensbedreigende situatie bevinden. Het gaat dus een enorme inspanning leveren om te overleven: de spieren spannen op, je hartslag verhoogt en je longen nemen extra zuurstof op. Je lichaam wil vluchten voor het gevaar! Daarnaast gaat het ook de energietoevoer naar de rest van je organen verminderen: je spijsvertering gaat naar de laagste stand en het bloed wordt onttrokken aan je organen! Je lichaam gaat meer suiker opnemen, zodat er energie is om te "vluchten".
Als reactie op de adrenaline gaat de bijnierenschors cortisol laten vrijkomen. Dit hormoon probeert je lichaam terug in balans te brengen. Daarvoor heeft het echter ook energie nodig, maar omdat je energielevels zo laag zitten door de hoge adrenaline in je lijf, is de energie niet aanwezig om het evenwicht te herstellen.
Je lichaam komt niet tot rust en blijft in de hoogste alarmstand functioneren waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Er ontstaat een vicieuze cirkel die je stap voor stap moet doorbreken. Daar kan ik jou bij helpen.
Prijslijst:
Stress-/relaxatie coaching en relaxerende oefeningen